Webb 2.0 – Dåtid, nutid, framtid

Har suttit och skrivit ett arbete om webb 2.0. Vad är det då? kan man undra. Jo, om man tänker förr i tiden (15-20 år sen) var de webbsidor som fanns på Internet rätt så statiska. Man kunde inte direkt interagera med dem (bortsett från e-post då), och det var oftast inte den dagliga uppdateringen som det är nuförtiden. För mig innebär webb 2.0 att webbsidor är dynamiska, lätta att interagera med och att de förenklar informations-/kunskapsdelning.

Som det här till exempel. Här sitter jag och skriver ett blogg-inlägg. Det enda jag behövde göra var att logga in, trycka på new post och börja skriva. För 15-20 år sedan hade jag behövt en personlig webbsida som jag själv hade skapat från grunden (någonting jag inte hade kunskapen att göra då), sedan hade jag behövt gå in i HTML-koden och skrivit det jag ville skriva där. Idag behöver man inte ha några som helst kunskaper om hur man skapar hemsidor för att dela med sig av det man vill säga.

Man kan enkelt skriva kommentarer på andras texter, lägga upp bilder och utan ansträngning sprida det man vill sprida genom att tagga det man lägger upp. Detta förenklar informationsspridningen något så otroligt mycket. Det är lättare att ta del av saker man finner intressanta eftersom det då bara är att söka efter det och så får man upp allt som har den taggen.

Internet, och användandet av Internet, har genomgått en stor förändring de senaste åren och detta har minskat avstånden mellan människor och ökat tillgängligheten av kunskap och information. Jag tror att webb 2.0 är här för att stanna. Antal bloggar ökar och var i slutet av 2011 uppe i 181 miljoner stycken. Med andra ord: fler och fler vill dela med sig av sina kunskaper, åsikter och liv på Internet och än så länge syns inga tecken på att intresset minskar. Konceptet webb 2.0 kom till efter att Internet-bubblan sprack i början av 2000-talet, och det sägs ju att allting har ett slut. Så den dagen webb 2.0 går i graven kanske det öppnar portarna för något nytt, webb 3.0 kanske?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s